.pinxit : schilderijen

ďA thing is a thing, not what is said of that thing.Ē


Marco Rump (1971)

is sinds 1996 als kunstenaar werkzaam in Amsterdam.
Mijn streven is het kunstwerk vrij van betekenis te laten en esthetiek te vinden in de intrinsieke vorm. Deze werken zijn gemaakt binnen het idioom van de schilderkunst aan de hand van ideeŽn die de fysieke vorm van het schilderij ondersteunen zoals een beperkt kleurenpalet, eenvoudige logica in compositie en de methodes waarmee de verf is aangebracht. Het doel is alle beeldelementen te laten verwijzen naar wat het schilderij in formele zin is, in plaats van het communiceren van inhoud. De afwerking van het schilderij is een wezenlijk onderdeel van het werk; met dit industriŽle design worden de werken gesigneerd.  Lees verder →

CMYK serie.

Een palet van vier kleuren wordt systematisch toegepast in streng formele composities van hard edge kleurvelden met een rough edge aan de randen van het schilderij. De vlakverdeling is dynamisch door het gebruik van cirkels, parabolen en driehoeken of juist statisch door vormen zoals het vierkant.

F serie.

Het fase-concept als basis voor de vlakverdeling. De randen van het beeld maken twee echo's žn het beeld, die de basis zijn voor de compositie. In een tweede serie is de lijn van een wiskundige fase-golf in het paneel gefreesd. De dikte en structuur van de verflagen accentueren dat het concept het uitgangspunt maar de fysieke vorm de essentie is van deze werken.

3D serie.

Het schilderij als object met drie dimensies. Zonder compositie in het beeldvlak worden de intrinsieke waarden van verf (kleur en materie) en de driedimensionale vorm van de drager beeldbepalend. Deze meest formele benadering benadrukt wat een schilderij vooral is: verf op een drager. Uniciteit door het karakter van de verflaag is een conceptueel thema in deze experimentele lijn.